23.10.2013

Food is good

food01

Musta on jotenkin salakavalasti tullut täällä ihminen, joka oikeasti laittaa ruokaa.

Olen kyllä aina rakastanut leipomista, mutta jokapäiväinen ruuanlaitto on jäänyt vähemmälle. Tampereella asuessani kävin syömässä yliopistolla tai elin munakkailla ja kaurapuurolla. Osaan kyllä laittaa ruokaa, se tuli todistettua viimeistään, kun ruokittiin 25 ihmistä viikon ajan Protuleirillä kesällä 2011 (ja noin sata ihmistä loppujuhlassa, huh!).

En tiedä, mikä on muutoksen syynä, mutta pidän tästä uudesta, kokkaavasta minästä.

Nyt ajattelin jakaa pari helppoa reseptiä. Niin simppeleitä, että ihan naurattaa. Mutta vaikka kaikki jo osaisittekin nämä entuudestaan, niin musta parhaimmillaan tämmöiset reseptien jakamiset toimii inspiraationa ja muistutuksena, että ainiin, tuommoistakin voi tehdä!

Olen kokkina sellainen ei-se-nyt-oo-niin-justiinsa. Reseptin silmäilen läpi mutta harvoin noudatan pilkuntarkasti. Soveltaminen on aina hyvästä! Siksi musta on hankala antaa tarkkoja ohjeita tai määriä johonkin ruokaan tai leipomukseen.

Näistäkin resepteistä tosin kaksi menee enemmän sinne leivontaosastolle, mutta menkööt!

food05

Kasvissosekeitto

Parasta on tehdä kattilallinen keittoa ja säilöä loput pakkaseen ja sulatella sieltä aina kun ei ole muuta syötävää.

Tarvitset: öljyä, sipulia, valkosipulia, vihanneksia, vettä, mausteita, kookosmaitoa.

Esimerkkejä vihannesyhdistelmistä (eli millaisia keittoja olen tehnyt viimeksi): kurpitsa+kukkakaali+porkkana ja kukkakaali+peruna+palsternakka.

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet, kuullota ne öljyssä.

Lisää kattilaan vettä noin puoleenväliin, riippuu paljonko keittoa meinaat tehdä, eli kuinka paljon löytyy vihanneksia. Helpompaa on aina lisätä nestettä kuin saada sitä pois. Vettä tulisi olla sen verran, että vihannekset peittyvät just ja just.

Veden kiehumista odotellessa pilko vihannekset. Lisää vihannekset (kovimmat eli eniten kypsymisaikaa vaativat ensin) ja kypsennä pehmeiksi.

Mausta haluamallasi tavalla ja lisää kookosmaito. Yleensä käytän vain suolaa ja mustapippuria koska en ikinä muista ostaa muista mausteita, haha. Nyt mulla sattui olemaan tuoretta persiljaa, joten käytin sitä tuohon kukkakaali+peruna+palsternakkakeittoon. Kookosmaito ei ole pakollinen, mutta tekee keitosta miljoona kertaa maukkaampaa.

Soseuta sauvasekoittimella.

Syö, älä polta suuta. Voit paloitella vaikkapa ruisleipää sekaan.

food02
food03

Porkkana/kurpitsaleipä

Käytin tätä reseptiä, mutta sämpylöiden pyörittelyn sijaan kippasin taikinan pellille. Ja käytin paljon enemmän porkkanaraastetta. Toisen pellillisen tein kurpitsaraasteesta. Harvoin syön vehnäleipää mutta hitsit tästä tuli maukasta! Ja vehnäjauhonhan voi varmasti korvata jollain terveellisemmällä halutessaan.

food04

Omenapaistos

Nam nam, tää on herkkua! Tätä syödään kotikotona Jyväskylässä syksyisin lähes joka ilta, heh.

Tarvitset ainoastaan omenoita, kaurahiutaleita, voita, sokeria ja kanelia. Ohjeen voit kurkata esim. täältä. Provinkki: paloitetuja omenoita kannattaa pehmentää uunissa sen ajan, kun valmistaa tuota kauramössöä. Ainiin, ja laitoin omenoiden päälle hunajaa sokerin sijasta, koska mössöön tulee jo sokeria. Mutta tee kuten tykkäät! Tärkeää: nauti vaniljajäätelön kanssa!


Siinäpä ne. Easy as ABC. Tuliko nälkä? Pian kerron myös, mitä tein spagettikurpitsasta!

PS. Mun aiemmat reseptivinkit on näemmä olleet vain suklaisia: Roosan Rocky Road, syntiset suklaamurukeksit ja raakasuklaata.

2 kommenttia:

  1. ai oot jyväskylästä kotoisin! ja hei tuli tästä postauksesta mieleen että ootko kasvissyöjä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sieltähän minä! :--)

      jaöö hmm, en kutsuisi itseäni kasvissyöjäksi mutta syön lihaa todella harvoin. en oikeastaan koskaan osta lihaa kaupasta, mutta vanhempien luona tai kylässä saatan syödä lihaa. joskus ravintolassa saatan tilata annoksen, jossa on lihaa, koska monesti kasvisvaihtoehdot ovat aika vähissä. kalaa syön kyllä mielelläni, muuten en ole mikään suuri lihan ystävä. mutta en ole asian suhteen ehdoton, pystyn syömään lihaa mutta en koe sitä pakolliseksi tai välttämättömäksi osaksi ruokavaliotani, koska muitakin vaihtoehtoja on. ja usein vaihtoehdot lihalle ovat myös eettisempiä ja ekologisempia, mikä on myös tärkeää. jonkun mielestä ehkä olen kasvissyöjä, koska suosin lihatonta ruokaa ja useimmiten valitsen lihattoman vaihtoehdon.

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.